Προφίλ


Ο Κυνηγητικός Σύλλογος Ξάνθης ιδρύθηκε το 1976 και μέχρι σήμερα σκοπός του είναι η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου. Με γνώμονα αυτό το σκοπό η Σύλλογος προβαίνει σε διάφορες δραστηριότητες σε συνεργασία με άλλους φορείς και συμμετέχει σε δράσεις που βοηθούν στην προφύλαξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Έτσι σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας (παλιότερα Νομαρχίας), ο Σύλλογος μας συμμετέχει με εθελοντική ομάδα στην παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και με άλλες εθελοντικές ομάδες προβαίνουμε στο καθαρισμό παραλιών.

Την περίοδο πυροπροστασίας του περιαστικού δάσους της Ξάνθης, συμμετέχουμε εθελοντικά με ομάδες φύλαξης καθ’ όλη την διάρκεια που υπάρχει η πυροπροστασία.

Υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας Ισμαρίδας ώστε να συμβάλουμε με τα μέσα που διαθέτουμε στην προστασία των ειδών και στην προστασία των οικότοπων και βιοτόπων, στον έλεγχο της παράνομης ρίψης απορριμμάτων, παράνομης υλοτομίας κλπ.

Ο Σύλλογος έχει συμμετάσχει και  στο πρόγραμμα βελτίωσης βιοτόπων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, όπου σπάρθηκαν περισσότερα από 200 στρέμματα σιταριού στην πεδινή  περιοχή μας,  με επιδότηση.

Από την δημιουργία του Πυρήνα και έπειτα, ο Σύλλογος έχει απελευθερώσει μεγάλο αριθμό από πέρδικες στην ορεινή περιοχή καθώς επίσης και μεγάλο αριθμό από  λαγούς σε καταφύγια άγριας ζωής του νομού μας στην ορεινή και πεδινή περιοχή. Τα παραπάνω ζώα έχουν εκτραφεί στο καταφύγιο θηραμάτων και τα οποία διαθέτουν και πιστοποιητικά.

Τέλος σημαντική συμβολή στην λειτουργία του Συλλόγου έχουν οι θηροφύλακες οι οποίοι βοηθούν στο έργο κατά της λαθροθηρίας. Στην προσπάθεια αυτή έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο για την πάταξη της λαθροθηρίας. Ενεργούν  εντατικούς  έλεγχους με συνέπεια να, κατατέθηκαν 16 μηνύσεις σε άτομα για παράβαση θήρας και κατασχέθηκαν 21 ηχομιμητικές συσκευές, οι οποίες παραδόθηκαν στο Δασαρχείο Ξάνθης όπου καταστράφηκαν και κατατέθηκε μήνυση κατ΄ αγνώστων.