Ξεκινούν και πάλι οι αεροεμβολιασμοί για την λύσσα στην περιοχή μας

Ξεκινούν και πάλι οι αεροεμβολιασμοί για την λύσσα στην περιοχή μας

Σας ενημερώνουμε ότι ξεκινούν και πάλι οι  ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων για την ανοσοποίηση της άγριας πανίδας έναντι του ιού της Λύσσας, που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2018.

 

 

Έναρξη (1 Οκτωβρίου 2018) από την αερολέσχη της Ξάνθης. Από το συγκεκριμένο

αεροδρόμιο τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν ρίψεις για 6 – 8 πτητικές ημέρες, και θα

καλύψουν όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κεντρικά και ανατολικά

τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

  • Μέτρα προστασίας κατά τη διαχείριση εμβολίων-δολωμάτων που

χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό των ζώων της άγριας πανίδας για προστασία από

τη Λύσσα.

 

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας σχετικά με τα ακόλουθα:

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να αποφεύγεται η επαφή των εμβολίων-δολωμάτων αυτών ειδικότερα με γυμνά χέρια.

Σε περίπτωση που κάποιος κυνηγός βρει ένα τέτοιο εμβόλιο/δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει πχ για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να τα κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.

Εάν κάποιο από τα σκυλιά των κυνηγών έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο κυνηγός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει. Επίσης εφόσον υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι το σκυλί κάποιου κυνηγού προσέλαβε το εμβόλιο δόλωμα τότε θα πρέπει αφού το ζώο καταπιεί ή αφήσει το δόλωμα, να προσπαθήσει φορώντας γάντια να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος με νερό και σαπούνι και επίσης να αποφύγει την επαφή με γυμνά χέρια με το σάλιο του ζώου ή σημεία που ενδέχεται το ζώο να έχει γλείψει (τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα κλπ).

Ο ιός μέσα στη στοματική κοιλότητα του ζώου του ζώου παραμένει ανθεκτικός για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα (μέχρι κάποιες ώρες), ωστόσο προκειμένου να προληφθεί και να αποφευχθεί η χειρότερη περίπτωση, καλό θα είναι να μην έρχεται σε επαφή με γυμνά χέρια ο κυνηγός, τα μέλη της οικογένειάς του και γενικότερα άλλα άτομα με το ζώο που έχει πιθανώς προσλάβει το δόλωμα για τουλάχιστον μια ημέρα κατόπιν της πιθανής πρόσληψης του δολώματος.

Γενικότερα, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας θα πρέπει να τονίσει στα μέλη της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξόδους τους σε περιοχές ρίψης δολωμάτων και για όλο το διάστημα από την έναρξη των ρίψεων μέχρι και ένα μήνα μετά το πέρας αυτών.

Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα θα πρέπει να υπάρχει άμεση μετάβαση σε μονάδα Υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο, πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).

Τα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minagric.gr, Πολίτης, Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, Λύσσα).

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα το πτήσεων και των ρίψεων δολωμάτων θα υπάρχει ενημέρωση την προηγούμενη ημέρα όλων των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών και μπορείτε να απευθύνεστε στα αρμόδια Τμήματα Κτηνιατρικής των Περιοχών Εφαρμογής του Προγράμματος εμβολιασμού για την δική σας ενημέρωση.